Manda mitt bröd är inte helt olikt ditt Filbröd. På Irland har de ju dels dålig mjölvariation och dels ingen direkt baktradition heller. Men jag har lyckats få till ett jäkligt gott bröd med hjälp av diverse frön, så här ser mitt recept ut:
2 limpor
550 gram vetemjöl (typ 7 dl)
230 gram grovt mjöl av valfri sort (typ 3.5 dl)
1 tsk salt
2 tsk mörk sirap
50 gram smör
5 dl gammeldags mjölk, filmjölk eller nåt annat (jag använder kärnmjölk men det finns nog inte kvar i Sverige)
1 tsk bikarbonat
Sen tar man i så mycket linfrön, pumpafrön och solrosfrön som en tvååring hinner stoppa i bunken under tiden som du försöker få i alla andra ingredienser. Se bara till att tvååringen inte äter för mycket av linfröna, dels sätter det igång tarmarna och dels kan för mycket vara giftigt.
Blanda ihop smetdegen, den ska vara kletig men inte rinnig. Som Emilys havregrynsgröt ungefär.
Häll upp i två smörade formar och in i ugnen 180 grader i en timme, eller 150 grader varmluft i 45 minuter och stäng sen av ugnen. Toppengott. Funkar jättebra att frysa. Tar ca 15 minuter att baka och 45 minuter att städa upp om man har hjälpreda ;)
Ät mer korv.
9 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar