skip to main |
skip to sidebar
Goda bullar!
Liksom Kajsa bakade jag (och Emilia) igår, men i det här huset bakas inga nyttiga bröd eller tekakor utan goda kardemumma- och vaniljbullar! Så nu är det bara att komma hit och fika!
Jag bytte ut kanelen i fyllningen mot vaniljsocker av fin kvalitet!
ca 40 st
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
14 – 15 dl vetemjöl
(Jag la till 250 g Kesella lätt)
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
200g mandelmassa
2 msk mald kanel
Garnering:
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°. Häll degspadet över jästen, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Rör ihop fyllningen. Arbeta degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30x45 cm. Fördela fyllningen på rektanglarna. Vik långsidorna mot varandra. Skär tvärsöver i ca 2 cm breda remsor. Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Bull-variation: Mandelbullar: Tillsätt 100 g finhackad mandel i fyllningen. Kardemummabullar: Byt ut kanelen i fyllningen mot mald kardemumma. Vaniljbullar: Byt ut kanelen i fyllningen mot vaniljsocker.
Låt smaka! Matt satte i sig tre stycken på raken! De blev riktigt goda och en schysst variant på den vanliga kanelbullen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar